
 

 

 
FIRE PROTECTION INDUSTRY BULLETIN 

  
SCOPE 
 
Fire alarm control unit replacement within fire alarm systems. 
 
PURPOSE 
 
The purpose of this industry bulletin is to clarify the Department’s requirements related to fire 
alarm control unit replacement within fire alarm systems.  
 
BACKGROUND 
 
As noted in California State Fire Marshal Code Interpretation 12-001, when replacing a fire 
alarm control unit in an existing building due to obsolescence or the addition of access 
required notification appliances, the new control unit is required to be only code compliant 
and listed compatible with other existing components such as smoke detectors, heat 
detectors, etc. The intent is that only the replacement FACU, newly installed devices and 
appliances comply with the current edition of the code and referenced standard.   
 
The existing fire alarm system and components shall conform to the codes and standards in 
effect at the time those components were originally installed. 
 
In every case, the authority having jurisdiction shall be consulted prior to the replacement of 
any fire alarm control unit or system modification. Complete documentation shall be provided 
in accordance with NFPA 72, the California Fire Code and any local requirements. 
 
REQUIREMENTS  
 
Based upon this interpretation, the Department has determined where only the FACU is 
being replaced; the Department requires the following documents: 
 
Provide an 8-1/2”x11” sheet with the current CSFM listing for the new FACU to be installed. 
 
Provide 8-1/2”x11” manufacturer’s specification sheets for the new FACU. 
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Provide three copies of a single, standard fire alarm plan sheet.  This sheet shall have the 
following information on the sheet: 
 

1. Building address, name, and UBC occupancy classification. 
 

2. Whether the system is required by the California Building Code/California Fire 
Code(s) or if it is voluntarily installed at the owner’s initiative. 

 
3. Whether the system is or is not in compliance with the ADA. 

  
4. Provide 24-hour standby and 5-minute system alarm battery demand 

calculations. 
 

5. Provide line voltage drop calculation for most electronically remote circuit (only 
if longest circuit is over 300 feet). 

 
6. The wiring pathway designations and survivability level in accordance with 

N.F.P.A. 72. 
 

7. Provide a site plan for the building.  (A “site plan” shows the layout of the 
building relative to public streets and private drives.) 

 
8. Floor plan(s) of the building showing the the location of the new FACU. 

 
9. A one line riser diagram for the system. 

 
10. Each plan sheet must be stamped and have a wet signature from a State of 

California licensed C-10 contractor or licensed Electrical Engineer. 
 

11. A statement of compatibility, “Designer has verified new fire alarm control unit 
is backward compatible with all existing fire alarm equipment.” 

 
Once these documents have been submitted, the standard fire alarm review, permitting and 
field inspection procedures will be utilized.  No work is to commence without an approved 
permit being issued.     
 
NOTE 
 
If any component other than the FACU is being replaced a full set of fire alarm drawings are 
required. These requirements apply to both required and voluntary systems. 
 
This policy is effective October 18, 2013.     


